С песните на Булат Окуджава

Творческа вечер с песните на Булат Окуджава се проведе в 10. а клас на 35. СОУ „Добри Войников” на 1 февруари т.г. Специални гости по покана на класната г-жа Наталия Канчева бяха поетът Лъчезар Еленков, автор на над 30 книги и талантливият интерпретатор на творчеството на Булат Окуджава – г-н Милен Тотев, който повече от 35 години изпълнява на концерти в България и в чужбина песните на руския бард.

Истински поетичен празник в края на първия срок преживяха всички присъстващи, сред които и директорката на 35. СОУ  г-жа Ана Калчева.  Част от богатия и разнолик репертоар на Булат Шалвович Окуджава  Милен Тотев изпълни с вдъхновение.
Поетът Лъчезар Еленков разказа свои спомени за големия руски поет и интелектуалец, като специално подчерта неговата голяма любов към България и творците й, още от времето на Черноризец Храбър, през Вапцаров, Димчо Дебелянов и Пеньо Пенев, до Любомир Левчев и други съвременни поети.

Близо 90 минути продължи срещата неусетно с мъдрите слова, написани от поета, преведен на над 20 езика. Като поздрав към всички ученици и учители на 35то СОУ публикуваме превод на една от най-красивите песни: „Молитвата на Франсоа Вийон“…:



Дорде се върти земята и слънчев отблясък
играй,
на кого каквото не достига, всекиму,
Господи,дай:
разум дай на мъдреца, на страхливеца –
кон устрелен,
на щастливия – злато…
И не забравяй за мен.
Дорде се върти земята – Господи,
ти си над нас! –
дай на живия властник
да се насити на власт,
дай на прахосника щедрост
даже в последния ден,
дай на Каин утеха…
И не забравяй за мен.
Зная,че ти си всесилен,
вярвам в твоята мъдрост без край,
както пада войникът и вярва, че го чака
небесен рай,
както в тихите твои думи вярва нашият
слух несмутим,
както вярваме ние самите, без да знаем
какво творим!
Господи, Боже мой с тия зелени очи!
Дорде се върти земята
и удивено мълчи
и дордето все още й стигат
време и огън
свещен,
дай ти на всеки по нещо…
И не забравяй за мен.

Превод от руски: Иван Николов

 

За всички желаещи да съпреживеят творчеството на Булат Окуджава, отправяме покана на 23 ти февруари от 18 часа в Руския културно-информационен център в столицата на ул. „Шипка” 34, където нашите гости ще имат творчески концерт.