Единни в многообразието

19 .05. 2014 г.
Изложение Europian Space Expo

Нашият Евроклуб се нарича „Единни в многообразието”.
В началото на учебната година имахме желание да се посветим на каузата в защита на сирийските бежанци. Този въпрос се усложни и политизира твърде много.
Намерихме начин да се свържем с мигрантска организация и с чужденци, които са влезли в страната ни по легален път и се нуждаят от помощ. Работим с Международната организация по миграция. Вземаме участие в интеграцията на имигранти.
Това, което правим, е че всяка сряда и петък ходим в офиса им и учим имигрантите на български език. Всеки час е интересен, защото идват различни ученици и учители, както се наричаме едни други.
Прави ни впечатление желанието им да научат езика ни, и това колко са отворени към българската култура. Разпитват ни за училище и за това какво правим през свободното си време. Те, от своя страна, също ни разказват за себе си. Голямо впечатление прави това как, въпреки че са заети и работещи хора, те настояват за домашни. Като цяло ентусиазмът им е видим и това, че те искат, а и ние макар и малко да им помагаме да се интегрират, е една стъпка напред към премахването на културните граници между отделните народи и към постигането на взаимно разбирателство.

От членовете на клуб „Единни в многообразието”