„В Дворците на морската, старата и новата столици на България“

Народно читалище „Вещина” и 35-то СОУ „Добри Войников” имат удоволствието да Ви поканят да вземете участие във филмовото събитие „В Дворците“, на морската, старата и новата столици на България, която ще се проведе в периода 23.11. – 4.12.2005 г. в Актова зала в 35-то СОУ „Добри Войников”.

 

Инициативата представлява съвместната кампания на общините Варна, Велико Търново и София и подкрепена от програма Еразъм + на Европейската комисия, като включва  следните дейности:

 

Обучителни филмови ателиета (23-27.11.2015 г.)

Организиране и провеждане на филмови ателиета за учащи и младежи на теми:

–          “Европейско гражданство и активно участие на младежи в демократичния живот, чрез дигитални аудиовизуални форми на комуникация”;

–          “Креативни индустрии срещу безработица и бедност”;

–          “Маргинализация и включване на млади мигранти, хора в неравностойно положение и, където е уместно, ромски младежи в културния афиш на общността”;

–          “Глобални предизвикателства на околната среда и климатични промени и ролята на киното като катализатор на процеси по осмислянето на екологичните процеси”.

 

Ателиетата включват филмови прожекции и дискусии по водещите теми, както и лекции по направата на филм в мултикултурна и мултилингвистична среда. Инициативата е пряко насочена към ученици от горните курсове и младежи с изявена културна претенция, потребност и интерес към съвременните изкуства, включително такива в риск от социално изключване, в неравностойно положение, ромски и други етнически групи.

 

Дейностите по време на ателиетата включват прожекции на български и международни заглавия късометражни филми, акцентиращи върху ключови проблеми на обществото и младежта, които са последвани от дебати с активно участието на учениците в защита на конкретна теза и модерирани от международния екип на нашата организация.

 

Секцията има за цел да изгради у младите участници познание и разбиране на късата кино форма, развивайки и паралелно практически знания и умения за активно участие и открито изразяване на собственото мнение, убедителна и разумна защита на заявената позиция в открит дебат, толерантност и уважение към другомислещите.

 

Акцентът на събитието е насочен към активното гражданство и превенцията на противообществени прояви, агресия и зависимости.

 

Кино прожекции с дискусии (30.11. – 04.12.2015 г.)

Паралелно с обучителния модул за учащи и младежи инициативата „В Дворците” на морската, старата и новата столици на България” включва и специални прожекции на тематично разделени блокове от късометражни филми до 27 мин. Филмовата програма представя различни социални и обществено значими теми като престъпност, зависимости, проституция, трафик на хора, междукултурни различия, толерантност и пр., както и панорамен обзор на най-новите кино заглавия, селектирани и наградени в конкурсните международни и национални секции на Международния фестивал за късометражно кино, дигитални изкуства и нови медии „В Двореца”.

 

Филмовите прожекции с дискусии в рамките на събитието ще бъдат абсолютно безплатни за всички граждани на район Лозенец, както и за всички други желаещи да вземат участие, с идеята да се осигури по-лесен достъп до културен продукт от европейско значение. Програмата на събитието следва идеята да отлючи нов интерес към сферата на съвременните аудио-визуални и дигитални изкуства и същевременно с това да стартира процес по обучение на нови публики, които да търсят, намират и употребяват качествен културен продукт.