20 години ”Les Strapontins”

20 години театрално франкофонско студио на 35. СУ „Добри Войников”

Les Strapontins”

На 20 юни 2016 г. се състоя тържество по случай 20-годишнината от създаването на театралната франкофонска трупа на 35 СУ „Добри Войников” ”Les Strapontins”. То бе организирано от основателите на трупата Николета Тодорова и Юлия Минкова, учителки по френски език, с активната подкрепа на ръководството на училището, в лицето на г-жа Анна Калчева.

В актовата зала на 35 СОУ се събраха бивши актьори от трупата, режисьори, сценографи, настоящите актьори , много колеги, родители и ученици. На този вълнуващ празник присъстваха и нашите  бивши  директори  г-н Илия Караилиев и г-жа Анелия Андреева, които бяха дали зелена светлина и подкрепили това предизвикателство. Много овации събраха и спомените на първия ни режисьор Йордан Биков „Даката”, отдал 17 години на трупата.

Историята на „Страпонтените” оживя на сцената, представена от бивши и настоящи актьори. Те разказаха, че за 20 години са били изиграни 20 пиеси от близо 200 актьори, че са били спечелени  12  театрални маски, две от които златни, и множество други награди, че са взели участие в  25 Международни театрални фестивали в България, Франция, Турция и Румъния и в два ученически обмена във Франция и Турция. Вълнуващ  момент  беше  парадът на маските  и награждаването на трупата с почетния знак на 35 СОУ „Добри Войников”.

Тържеството  завърши с представяне на откъси от пиесата  на Фредерик Зонтаг „Под контрол” , представена на тазгодишния Международен театрален фестивал в Стара Загора и спечелила  бронзова маска и маска за отличен френски език. След  официалната част гостите се събраха на чаша вино и бяха прожектирани откъси от голяма част от играните през изминалите 20 години пиеси, микс направен  от бившия актьор на трупата Калоян Лулчев.