Варненско лято

Ле Страпонтен”

завладяха публиката на 25. Международен фестивал „Варненско лято”

За трети път франкофонската театрална трупа на 35. СУ „Добри Войников” бе поканена да участва в поредното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято” със спектакъла „Уравнение с едно  неизвестно” по пиесата на Людмила Разумовская „Скъпа Елена Сергеевна”.

Тази покана по традиция е награда за лауреата-носител на „Златна маска” от Международния ученически франкофонски театрален фестивал в Стара Загора, който се провежда всяка година през месец април. Освен споменатата награда нашата трупа бе отличена и с Маска за най-добра мъжка роля, присъдена на Стефан Чолаков.

Пристигнахме във Варна на 1 юни 2017 г. за откриването на фестивала и имахме удоволствието да бъдем сред публиката на „Ужасената душа: Макбет” – жанр „Пекинска опера”, китайски вариант на една от най-мрачните и въздействащи трагедии на Шекспир.

На другата сутрин за трупата бе организиран мастерски клас под ръководството на Ина Добрева, лауреат на „Златен Икар” за най-добра второстепенна женска роля през 2014 г.

На 3 юни 2017 г. имахме репетиция и подготовка на декорите и реквизита. Вечерта след два спектакъла на ученически франкофонски театрални трупи от Варна последва и нашето представяне. След него получихме бурни акламации и поздравления за прекрасната игра и отличния френски на актьорите.

Петя Кондузова