„Ле Страпонтен“

От 2 до 6 юни Театралната франкофонска трупа „Ле Страпонтен“ при 35. СЕУ „Добри Войников“ взе участие в Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и в VIII Международен франкофонски фестивал „Солей“ в град Созопол.

Трупата се представи с пиесата на Александър Вампилов „Двайсет минути с ангела“. Във Варна трупата се включи във франкофонската вечер на фестивала заедно още две ученически трупи от Бургас и Варна. Спектакълът бе белязан с изключителната игра на младите актьори (за тях това е участие в първа пиеса, тъй като съставът на трупата е основно обновен), тънкия хумор и задълбочения психологизъм на пиесата.

В град Созопол на VIII Международен франкофонски фестивал „Солей“ взеха участие гости от осем страни – Азербайджан, Белгия, Грузия, Монако, Македония, Румъния, Франция и България. „Ле Страпонтен“ взе участие във вечер на Азербайджан, изложби и коктейли, организирани от гостуващите страни, и на Франкофонската конференция, посветена на 25-годишнината на Франкофонията.

Представлението трупата беше в Античния театър пред широка публика. Тя прие с изключителна топлота спектакъла ни. Многократно играта на младите актьори беше прекъсвана от аплодисменти и одобрителни възгласи.

На 6 юни 2018 г. участниците от трупата отпътуваха за София изключително удовлетворени от успешното турне, горди с осъщественото надграждане и израстване на играта на трупата.