XXVI Международен фестивал на ученическите франкофонски театри

От 11.04 до 14.04.2019 г. в Стара Загора се проведе XXVI Международен фестивал на ученическите франкофонски театри. Участие взеха 9 театрални трупи от България – от Варна, Бургас, Ловеч, Благоевград, Стара Загора и София. Чуждестранните гости бяха от Франция и Тунис.

Тази година театралната франкофонска трупа на 35.СЕУ „Добри Войников“ – „Les Strapontens“, се представи с пиесата „Усмивката“ от Ева Бондон. Имахме удоволствието да открием фестивала. Излязохме първи на сцената и поради впечатляващия декор, подготвен от сценографа ни Михаела Михайлова.

В спектакъла взеха участие ученици от 11 Г, 11 Д и 12 Г клас. Младите актьори играха с вдъхновение и дадоха всичко от себе си. Спектакълът ни бе изпратен с бурни ръкопляскания и акламации. Имаше и сълзи, предизвикани от вълнуващия финал, изигран от Дарина Радева и Стефан Саръиванов.

В първия ден на фестивала учениците от трупата взеха активно участие в театралните ателиета, ръководени от авторите на пиесите. Вълнуващи бяха срещите ни с дългогодишните ни приятели от другите театрални трупи и най-вече с тези от Бургас.

                                    Петя Кондузова