Юнашки игри

През месец май в присъствието на голям брой родители, гости и учители в 55 СУ „Петко Каравелов“ бяха открити третите Юнашки игри. Игри, които показват целият разкош и потенциал на българина, носен и предаван от поколение на поколение млади българи, пазещи в сърцето си искрата на смел, честен, свободен и достоен човек. Всички тези качества, събрани в една дума, се наричат ЮНАК. Историята е забелязала и ние помним героичните подвизи на Юнаците, жертвали себе си за свободата, за развитието, за бъдещето на нас и нашите деца. 
Всички тези качества и ценностна система трябва да бъдат развивани от най-ранна възраст, както от родителите, така и от нас, учителите. Днес имахме възможност да покажем, че когато работим заедно и задружно за изграждането на най-ценния капитал на едно общество, а това са децата, ние сигурно ще бележим високи резултати.
Това е поводът 55 СУ „Петко Каравелов“, 35 СЕУ „Добри Войников“, 191 ОУ „Отец Паисий“ и олимпийски клуб Босилеград да организират Юнашките игри, за да представят на учениците достойните примери от нашето минало, които да бъдат основен ориентир за изграждане на едно достойно и работоспособно младо поколение, обичащо родината си!
Откриването на игрите проследи развитието на Юнашкия идеал, след което бяха представени Юнашките дружества от най-малките участници – ученици на вторите класове. Кулминация на откриването бе изиграването на гимнастически съчетания от всички участници на празника. 
Най- малките участници премериха сили в три сюжетно-ролеви игри: „Скока на Дякона“, „Аз съм байрактар“ и „Хайдушко предизвикателство“. Учениците от 6 клас премериха сили в лекоатлетически състезания, след което за тях бе организирано и факелно шествие. В Юнашкия многобой участниците премериха сили в работа с глина, ориентиране, тъкане, народна игра „Чумага“, народно пеене и теглене на въже.