XXVII Международен фестивал на ученическите франкофонски театри

От 12.10 до 18.10 2019г. в Арад, Румъния се проведе XXVII Международен фестивал на ученическите франкофонски театри. Присъстваха  290 участници от 7 страни – Франция, България, Испания, Унгария, Република Чехия, Словения и Румъния. Представени бяха 22 спектакъла . Учениците работиха в 13 ателиета в продължение на 3 дни, като на третия ден изнесоха подготвените театрални етюди.

Тази година театралната франкофонска трупа на 35.СЕУ „Добри Войников“ – „Les Strapontins“, се представи с пиесата „Усмивката“ от Ева Бондон. За пета поредна година спектакълът ни бе посрещнат с бурни аплодирания и акламации. Получихме много поздравления за играта на актьорите, режисурата, костюмите и декора. Ето и отзивите във фестивалния вестник „ Нощен ветропоказател“ – „ Учениците от 35. СЕУ „ Добри Войников“ София, България извикаха усмивки на устните ни и сълзи в очите ни. Прекарахме прекрасни моменти, гледайки техния спектакъл „Усмивката“. С шегите, успешно вплетени в диалозите,те ни забавляваха до края.

Младите актьори, наистина талантливи, интерпретираха ролите си по изключително  динамичен начин. Костюмите и декорът бяха особено забавни, а спектакълът–много вълнуващ! В заключение, представлението ще остане със сигурност като усмивка в съзнанието ни.“

В спектакъла взеха участие ученици от 12 Г, 12 Д и 11 Д клас. Младите актьори играха с вдъхновение и дадоха всичко от себе си. Те успешно участваха и в работата и представянето на театралните ателиета. Ученичката Виктория Александър Петкова взе второ място както във викторината, посветена на Мариво и пиесата му „Игри на любовта и случая“ така и в конкурса за фотография „Зад завесата“.

                                    Петя Кондузова и Юлия Минкова