XVII Международен театрален фестивал в Соренто

От 14.02 до 21.02 2020г. в Пиано ди Соренто, Италия се проведе XVII Международен фестивал на ученическите франкофонски театри. Присъстваха  240 участници от 4 страни – Сърбия, България, Румъния и Италия. Представени бяха 16 спектакъла от 14 трупи. Учениците работиха в 6 ателиета, ръководени от аниматори професионалисти.

Тази година театралната франкофонска трупа на 35.СЕУ „Добри Войников“ – „Les Strapontins“, се представи с пиесата „Северно сияние“ от Джон Кариани. За пореден път спектакълът ни бе посрещнат с бурни аплодирания и акламации. Видният режисьор Паоло Бенаюто, основател на фестивала, отбеляза, че това е за него най–добрият спектакъл, представен на фестивала. Призът който получихме потвърди това – „най–прецизният и емоционален спектакъл“.

В постановката взеха участие ученици от 12 г, 11д клас, 10г, 10д, 9г и 9д клас. Младите актьори играха с вдъхновение и дадоха всичко от себе си. Трябва да отбележим, че за почти всички това бе първото излизане на сцена. Те трябваше да направят спектакъла за изключително кратък срок – само за месец. Въпреки това се справиха блестящо – с френския, с играта, със сценичното поведение. Румънска колега отбеляза – „ Не мога да повярвам, че ученици, които не са от романската езикова група, говорят перфектен френски“. Основателката на фестивала, госпожа Ана Росини възкликна – „Скъпи приятели, благодаря ви, че дойдохте, благодаря ви за емоционалното ви изпълнение! Трогнахте ме до сълзи!“

Петя Кондузова и Юлия Минкова