Дейности по превенция и ограничаване разпостранението на COVID-19 в 35. СЕУ „Добри Войников“

В изпълнение на заповедите и указанията на министъра на здравеопазването, министъра на образованието и науката, кмет на Столична община, областния управител и на директора на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) в 35. СЕУ „Добри Войников“ ще бъдат предприети следните мерки:

  1. Ще бъдат поставени дозатори за дезинфектантни препарати за ръце по коридорите на училището и на входа на училището.
  2. Главният дежурен учител ще напомня на учениците при влизане в сградата да си дезинфекцират ръцете.
  3. Учителят, който има първи час за деня с учениците, в началото на часа ще напомня правилата за предпазване от заразяване и поддържане на личната хигиена и хигиената на класната стая. При необходимост, това ще се повтаря и от останалите учителите през деня.
  4. Почистването и дезинфекцирането на класните стаи ще става по следния ред:

За стаите на втория, третия и четвъртия етаж :

  1. Първата дезинфекция ще бъде извършвана през голямото междучасие на първа смяна, като за целта всички ученици ще освободят чиновете и столовете от всякакви предмети и ще напуснат стаята с изключение на дежурните за седмицата ученици. Дежурните ученици ще отварят прозорците и подреждат по подходящ начин за извършване на дезинфекцията чиновете и столовете. Учителят, провел третия час, ще дезинфекцира чрез ръчно напръскване плотовете на чиновете, бюрото  и столовете с взетата преди часа от учителската стая бутилка с пулверизатор. Останалите ученици ще се допускат до класната стая пет минути преди започване на четвъртия час.
  2. Втората дезинфекция ще бъде извършвана между двете смени по график за всяка конкретна стая. За целта първа смяна минава на променен дневен режим до второ нареждане. Намаляват се всички малки междучасия на пет минути, а голямото междучасие става двадесет и пет минути. Учителят, който има последен час от първа смяна, ще организира учениците да подготвят стаята за дезинфекцията, като отворят прозорците и подредят столовете и чиновете, след което ще ги извеждат от класната стая до входа на училището. Главните дежурни  учители няма да  допускат до 12:35 ч. качване по етажите на ученици, които имат нулев час. Учителите, които имат нулев час от втора смяна ще се качват във фоайето на съответния етаж в 12:30 ч. и няма да допускат учениците да влизат в класните стаи до 12:40. Почистването и дезинфекцията ще се извършва от хигиенистките от двете смени  чрез опръскване с гръбни пръскачки на чиновете, столовете, всички хоризонтални повърхности и пода и последващо подсушаване на чиновете и столовете.
  3. Третата дезинфекция ще бъде извършвана през голямото междучасие на втора смяна по реда на първата дезинфекция.
  4. Четвъртата дезинфекция ще се извършва след приключване на учебните часове за всяка стая. Учителят, който има последен час от втора смяна ще организира учениците да подготвят стаята за дезинфекцията, като отворят прозорците и подредят столовете и чиновете, след което ще ги извеждат от класната стая до входа на училището. Почистването и дезинфекцията ще се извършва от хигиенистката втора смяна чрез измиване  с дезинфекционен разтвор на чиновете, столовете, всички хоризонтални повърхности и пода.

 За стаите от първия етаж дезинфекциите ще се извършват по график за всяка стая през часовете, в които учениците нямат занятия в класната стая. Преди всяка дезинфекция учителите ще организират учениците да отворят прозорците, приберат от чиновете всички предмети и подредят чиновете и столовете по подходящ начин.

  • Почистването и дезинфекцирането на коридорите и сервизните помещения ще се извършва от хигиенистките по график. На коридорите – по два пъти на смяна по време на учебните часове. На сервизните помещения – след всеки учебен час.

Ще бъдат изготвени изброените в заповедта графици и ще бъдат оповестени на достъпни места, за осигуряване на стриктното им спазване.