ДА ЗАПАЗИМ ВИСОКО НИВО НА ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

ДА ЗАПАЗИМ ВИСОКО НИВО НА ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ

Като родители сме изправени пред предизвикателството как да поддържаме детето си физически активно, особено в настоящия момент, когато обучението се провежда предимно пред компютър или други електронни устройства.

Както всички знаем, за растящия детски организъм движението е биологична потребност. Тя е заложена необходимост, условие за развитие, усъвършенстване и здравословен начин на живот.

 Доказано е по безспорен начин, че целенасочената двигателна активност подобрява физическата, нервно-психическата и функционалната годност на организма. Упражненията и активността повишават нивото на вещества в мозъка като ендорфини, адреналин, серотонин, които подобряват настроението, намаляват депресията, подобряват функционирането на мозъка, помагат да се намали стреса и повишават нивото на енергията. 

Двигателният потенциал на личността обуславя функционалното състояние на организма, което е от решаващо значение за успешна всекидневна учебна дейност.

Не пропускайте да подсещате децата да изпълняват редовно практическите задания по физическо възпитание и спорт, както и избрани от тях гимнастически, танцови или други двигателни дейности. Това ще им гарантира бързо интелектуално и емоционално разтоварване от учебната дейност.

Напомняме, че има и някои здравословни съвети при работа с компютър.Повечето от тези примери биха били полезни и за вас ако работите от дома си. Предлагаме на вашето внимание някои от тях:

Здравословни норми и съвети при работа с компютъра, които всеки трябва да спазва

Здравословни норми и съвети при работа с компютър:

http://www.az-deteto.bg/zdravoslovni-normi-i-saveti-pri-rabota-s-kompyutara,-koito-vseki-tryabva-da-spazva/11284/view.html

10 прости упражнения за облекчаване на зрението:

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1772

Упражнения при седяща работа:

http://ncpha.government.bg/files/sittingBZ.pdf

Бъдете здрави и успех!