Мобилност Турция , гр. Самсун, по проект № 2020-1-BG01-KA229-079114_1 по програма Еразъм+, проведена от 18.09. до 24.09.2022 г.

С посещението в гр. Самсун продължи вече на място същинската работа по запознаване на учениците със значението на религията в бита и културата на мюсюлманите, нейното практикуване и религиозната толерантност.
Бяха посетени една от най-старите джамии в Турция – „Ялт“, която отразява различни исторически периоди и е забележителна с часовниковата си кула, традиционната турска баня, кервансарай и сградата на старата градска управа. Учениците се запознаха с различни религиозни практики на мюсюлманите, елементи от интериора на джамията и тяхното предназначение.
В гр. Амасия бе посетен джамийският султански комплекс, който отразява ролята на религията при подготовката на султаните за отговорната им роля.
При запознаването с ритуалния дом на алевиите – неортодоксална мюсюлманска общност – бе представен кратък документален филм за живота и религиозните убеждения на алевиите, също така бе демонстриран и един от най-важните религиозни обичаи – джем, мистичен танц за опрощение на греховете в съпровод на музика и песни, свързани с религиозните разбирания на общността.
Не бе пропусната и католическата черква „Матер Долороса“ като знак за религиозна толерантност.
Като цяло посещението допринесе за осъзнаване на ролята на религията в отношенията между народите, а чрез беседите във всички посетени обекти бе затвърдено разбирането, че познаването на отделните религиозни обичаи подпомага отхвърлянето на предразсъдъците към другите и различните и приемането им като част от една по- голяма общност – европейската.
Не на последно място трябва да се отбележи и личният контакт между участниците, който на практика доказа всичко, казано по-горе.

ERASMUSDAYS_PPT_2022