Екскурзия до Витоша

На 15.10.2023 учениците от 10 в и 10 д клас извървяха разстоянието от Боянската църква до вр. Камен дел в планината Витоша. При посещението на Църквата любезните уредници запознаха учениците с историята на храма, която датира от периода на управлението на цар Константин Тих Асен (1257-1277) и царица Ирина, а стенописите, които я украсяват, са едни от най-старите в България, датирани от XIII в. Любопитно беше да научим, че Боянската църква всъщност е първият обект в България, поставен под защитата на ЮНЕСКО и стенописите в нея са изключително ценни, тъй като образите са изящни, реалистични и разпознаваеми, дело на майстори от Търновската книжовна школа.
Учениците бяха най-впечатлени от образите на царя и царицата, както и на ктитора, дарил средствата за стоежа, севастократор Калоян и съпругата му Десислава, който е бил управител на София. Сред изящните стенописи фигурира и първото изображение на светеца покровител на българите „Иван Рилски“.

След това групата продължи по планинската пътека към Боянския водопад, хижа Момина скала и връх Камен дел. Въпреки трудния и стръмен маршрут по пътя, учениците се насладиха на красотата на Боянския водопад и се спряха, за да направят пикник на поляната до хижа Момина скала.
По-късно вече леко уморени, учениците успешно изкачиха вр. Камен дел и като награда за дългия преход се полюбуваха на впечатляваща гледка към Софийското поле. На връщане учениците се разходиха по платото на Витоша и доволни и удовлетворени от разходката сред природата, заредени с емоции се прибраха в София.