Международен ден на Обединените нации

На 24 октомври отбелязваме Международния ден на Обединените нации.

Преди точно 78 години влиза в сила Уставът на ООН, който е в основата на най-голямата универсална междудържавна организация, целяща мир, просперитет и солидарност между народите. Към днешна дата в нея членуват 193 страни от цял свят.

Отпразнувахме Международния ден на ООН със събитие в столичното 35 СЕУ „Добри Войников“. Клубът за ООН в училището е един от най-активните и участва в организирането и провеждането на редица инициативи, сред които Модел ООН. На честването присъстваха председателят на Дружеството за ООН в България посланик Владимир Сотиров, членове на Дружеството, единият от новоизбранитеБългарски младежки делегати към ООН Александър Янев, представители на Министерството на външните работи, директорът на 35 СЕУ г-жа Величка Петрова, както и много ученици от училището, които запълниха седящите места в залата.

Директорът благодари на Дружеството за избора да се отбележи празника в 35 СЕУ и пожела на учениците и учителите да продължават със своята усърдна извънкласна дейност. Посланик Владимир Сотиров подчерта приноса на България за Организацията на обединените нации, акцентирайки и върху участието на нашата страна в операции по поддържане на мира. Председателят на Дружеството призова всеки от нас да допринася за изграждане на мирен свят и ни пожела здраве и благоденствие.

Отбелязването завърши с думи на българския младежки делегат към ООН през 2021-2022 г. Ангел Митков, който разказа на учениците от 35 СЕУ за дейността на делегатите.

Честит Международен ден на ООН!