Нека се храним заедно……

project_logoНека да се храним заедно – срещи около Европейската маса
(Let’s have a meal together – meetings around European table)
2009 – 2011

Целта на проекта е учениците да обменят информация  за различните традиции и хранителни навици на партньорските страни от Полша, Швеция, Литва, Турция, Румъния, Италия, Франция и Англия. Опознавайки  традициите и вкусовете, учениците се научават повече за  особеностите на културата,  националната идентичност и различията между хората.

Проектът се фокусира върху  необходимостта от здравословен начин на живот – здравословно хранене, спорт и  активен дневен режим.  В проекта участваха ученици от началния курс.

Учениците събираха материали за детска готварска книга с коледни и великденски рецепти от страните на всички партньори и разказваха за българските традиции, свързани с двата големи празника.

Организираха се кулинарни занимания за приготвяне на коледни и великденски рецепти от страните на нашите партньори.

Децата демонстрираха готварските си умения при представянето на българската кухня, разбира се, с помощта на мама и баба.

За здравословното хранене и начин на живот учениците научиха повече по време на срещата с г-жа Бучински и учениците от клуб „Екология”, както и от интересното демонстрационно занятие, което предложи  д-р Митова.

С най-голям ентусиазъм подготвихме и Празника на здравето, на който поканихме родители, приятели и бъдещи първокласници. Песните, танците, стихотворенията и драматизациите на здравна тематика зарадваха всички гости.

За разнообразните творчески дейности, осъществени в 35. СЕУ, можете да научите от българския уебсайт на проекта  http://bgfriends.webnode.com/ .

Информация за дейностите във всички партньорски страни е споделена на общия уебсайт на проекта http://haveameal.eu/ .