Франция

От 1995 г. до 2015 г.  се осъществява  културно езиковият обмен с колеж „Десе” гр. Тарб и лицей „Пиер Мендес Франс” гр. Вик-Бигор, регион Миди – Пирене, Франция. Ежегодно около 30 учениka посещаваха Франция и придобиваха нови знания за езика, културата и бита на страната.

2010 / 2011 учебна година

През пролетта на 2011г. 24 ученика от училището от 8 – 11 клас участваха в 17-тия културно-езиков обмен с колежа Дюсе в град Тарб и лицея във Вик-Бигор.

Темата на обмена бе свързана с музиката. Учениците се докоснаха до изкуството и таланта на свои връстници от класовете по джаз в колежа в Марсиак – село с 1200 жители, което се намира на около 60 км от Тарб. В това село всяка година през месец август се провежда джаз фестивал, на който гостуват музиканти от световна величина. Музеят на джаза също впечатли учениците – той е единствен по рода си във Франция.

Незабравими спомени остави и посещението в музикалния център в Тарб – Conservatoire de musique de Tarbes. В този център работят 60 квалифицирани преподаватели по различни инструменти (старинни и съвременни) и педагози танцьори. Учениците присъстваха на репетиции на класически балет и на една музикална формация и бяха силно впечатлени от ентусиазма, с който работят и деца, и учители.

През 10-дневния престой учениците имаха възможност да разговарят на различни теми със своите връстници, да посещават часове в колежа, да разглеждат много забележителности: културните паметници на град Тулуза, средновековния замък Мовзен, град Лурд, пик дьо Миди. Посетиха Атлантическото крайбрежие и от бреговете на Биариц съзерцаваха необятния океан.

Особено впечатлени учениците бяха от изкачването на върха пик дьо Миди дьо Бигор, който е висок 2877 метра и на който е построена астрономическа обсерватория. Гледката, която се разкрива, е невероятно красива: нагънатите масиви на Пиринеите с вечните снегове, искрящи на слънцето. Посетиха музея, гледаха научно-популярни фими за звездите, за планетите; видяха телескопа, с който се извършват наблюденията.

И когато в ранната утрин на летището трябваше да се сбогуват със своите кореспонденти, със сълзи на очи всички ученици си пожелаваха да се върнат отново.

2011 / 2012 учебна година
През 2011г. културният обмен между 35.СОУ „Добри Войников“ и френския колеж от гр. Тарб, гимназията в гр.Вик- ан- Бигор се провежда в два етапа.
Първият етап включва посещение на ученици и преподаватели от 35.СОУ, гр. София във Франция през април 2011г.
Вторият етап е през месец октомври 2011г. На 35.СОУ гостуват ученици и учители от Франция, връщайки визитата от месец април и участвайки в специална културна програма, организирана от училището ни. Обменът тази година е под надслов „МУЗИКАТА“. Във връзка с тази тема са организирани следните мероприятия за френските ни гости:
1. Посещение на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.
2. Посещение на бароков концерт в НДК.
3. Концерт на ученическия и преподавателския хор от 35.СОУ.
4.Посещение на Археологическия, Националния исторически и Природонаучния музей.
5. Обзорна екскурзия из столицата за запознаване с нейните забележителности.
6. Фолклорна програма на ученици от 35.СОУ съвместно с родители, чрез която нашите гости да се срещнат с българските обичаи за Коледа.
Десетдневното гостуване в България тече с много положителни емоции за българските и френските участници в обмена, а френският и българският език се оказват не толкова трудни, колкото интересни, необходими и сближаващи нашите  ученици  с френските им партньори.

ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРНИЯ ОБМЕН

ДЕН ЧАС ЗАНИМАНИЯ
19.10

сряда

22.20 Пристигане на летище София
20.10

четвъртък

10.00

11.45

14.00

18.30

Среща в училище

Обяд

Организирано посещение на центъра и Археологическия музей

Вземане от храм “Ал. Невски” (задната част на катедралата)

21.10

петък

8.00

18.30

Тръгване за Пловдив от храм “Ал. Невски”

/студена храна от вкъщи!!!!!/

Вземане от храм “Ал. Невски” (задната част на катедралата)

22.10

събота

Свободен ден
23.10

неделя

Свободен ден
24.10

понеделник

8.00 Тръгване за Широка лъка от храм “Ал. Невски”

Посещение на училището за българска музика и танци. Концерт.

/студена храна от вкъщи!!!!!/

25.10

вторник

18.30 Вземане от храм “Ал. Невски” (задната част на катедралата)
26.10

сряда

13.00

18.30

19.30

Обяд вкъщи

Среща при храм “Ал. Невски”

Посещение на Националния исторически музей и Боянската църква

Концерт на хора на учениците и на хора на учителите от гимназията. /Родителите са поканени да присъстват!/

Вземане от училище

27.10

четвъртък

11.45

18.30

Среща в училище. Представление от българските ученици. Спортни занимания или посещение на музей.

Вземане от храм “Ал. Невски” (задната част на катедралата)

28.10

петък

11.45

18.30

Среща пред НДК – посещение на бароков концерт

Обяд с българските ученици в центъра

Шопинг

Вземане от храм “Ал. Невски” (задната част на катедралата)

29.10

събота

13.00 Обяд вкъщи

Среща на летище София