С какво ще запомня проекта „Мостове между училищата“ в гр. Ваймар

SchulBrücke е съвместен проект на Deutsche Nationalstiftung със страни от Европейския съюз като Полша, Словакия, Румъния, Франция, България и др. Тази година той отбеляза своя двадесети юбилей с участници от Германия (градовете Soest, Euskirchen и фондацията Herzstiftung), Словакия (Nitra), Полша (Poznan и Zabrze) и
България (София) в лицето на 35. СЕУ „Добри Войников“.
 
            Бяхме активно ангажирани в разнообразна програма, включваща проекти, свързани с темата „Бъдещето на Европа“. Работихме по групи на случаен принцип, за да се запознаем с колкото се може повече хора. Всеки ден разисквахме различни аспекти по основната тема, които по-късно да представим пред останалите участници в SchulBrücken и екипа, отговарящ за организацията. Беше изключително обогатяващо преживяване, обменихме информация и идеи с хора, идващи от различни култури, дискутирахме, работихме и обсъждахме бъдещето на човечеството и неговото минало. Получихме възможността да проявим креативност, да упражним знанията си и да намерим интересни приложения на наученото в училище.

Със сигурност няма да забравим и красотата на град Ваймар, който е играл изключително важна роля в историята на Европа. Там са живели Шилер, Гьоте, Хердер и Йохан Себастиян Бах. Няма да забравим и кампуса, в който се провеждаше проекта, тъй като беше разположен в гора, която се беше обагрила в есенни цветове. Мястото, на което се провеждаха лекциите и работилниците, беше красива сграда, построена през 1718 година. През годините тя е използвана като училище за езда, министерство на селата по време на Ваймарската република, а през 2000 г. бива дадена от държавата на Младежкия кампус във Ваймар и оттогава насам се използва за предаване на знания на бъдещето на Европа. 

Професор Frithjof Reinhardt, ръководителят на проекта, изрази надеждите си, че когато се приберем, ще бъдем поне малко по-различни от преди, и смятаме, че го постигна със своите провокиращи към размисъл разсъждения и лекции. Всички заедно построихме здравите устои на един мост между нашите култури. Всеки от нас си тръгна с нови впечатления и знания, телефон, пълен с номерата на нови познати от различни държави, много обещания да си гостуваме, за да поддържаме този мост към общото бъдеще на Европа и страхотната възможност да останем активни като част от Alumniverein.

Благодарни сме на училището и неговото ръководство за това, че направиха възможно нашето участие в този несъмнено уникален проект.

Анелия, Рая и Никола от 11б клас и Божидар, Явор, Гергана, Георги и Ивайла от 11в клас