Международен ден на числото Пи

Денят Пи е празник, на който се отбелязва математическата константа π (пи). Денят на Пи се чества на 14 март (или 3/14 при календарен запис месец/ден).

През ноември 2019 година ЮНЕСКО обявява 14 март за Международен ден на математиката.

На 14 март е роден Алберт Айнщайн и е починал Стивън Хокинг – едни от най-великите математически умове на нашето съвремие.

Този ден беше отбелязан в 35 СЕУ благодарение на учениците от 8а и 8б класове. Вдъхновени от магическото число, те създадоха най-разнообразни проекти, свързани с него. Някои ученици видяха в цифрите силует на град с небостъргачи, други написаха разкази за града на числото Пи, изобразиха го като модел на Вселената, дори представиха готварска рецепта за пай. Създадоха много табла и направиха презентации с интересни факти, свързани с това число. Ида Заралиева от 8б клас създаде рок-композиция, като проектира цифрите на числото Пи в музикални акорди и я изпълни на електрическа китара. А Анна-Мария Иванова от 8а клас композира класическа хармония, която изпълни на пиано.

За всички ученици беше забавно и вдъхновяващо да се докоснат до магията на числата. Те вече с нетърпение очакват следващия Ден на математиката и на числото пи, за да създадат още много интересни проекти.