Урок по родолюбие….

Тази среща ще остане завинаги в сърцата на нашите второкласници и сигурно след години много тези малки ученици ще се връщат към спомена за нея….

На 13.03. учениците от 2. Б клас имаха възможност да се видят и поговорят с Христина Богданова – родственичка на Васил Левски по линия на неговата сестра Яна. Да бъдеш част от рода на Апостола е нелека задача и както казва самата Христина, това е “повод за гордост и смирение, но и голяма отговорност“. Нейни са думите, че ако може всеки от нас да претвори в собствения си живот частица от неговите ценности и идеали – това ще даде възможност днес ние да бъдем по -добри.

В тази вълнуваща среща учениците успяха да чуят и научат интересни и любопитни моменти от живота на големия българин, предавани в семейството му от поколение на поколение. Пред тях оживяха спомените за детските и ученическите години на Апостола, за отношенията в семейството му, за черти от характера му, които още тогава са разкривали неговия силен и непоклатим дух. Разбраха от какво се е вълнувал, какви качества е притежал, а накрая с очите си видяха и косъмчета от косата на Апостола, грижливо пазени в семейството като свещена реликва.

Учениците имаха възможност да погледнат назад във времето, да се потопят в спомена, в историята и пред очите им се разкри образа на човека Левски – отвъд легендата, такъв, какъвто е бил още в невръстните си детски години. Защото за всеки българин той е идеал, пример за съвършенство, но понякога в стремежа си да предадем в най-чист вид пълнотата на образа му, ние, възрастните, забравяме, че за децата нещата са далеч по-простички. Затова и искрата в малките очи, търсещи отговора на десетки въпроси, любопитни да получат още и още, да преосмислят чутото, да преживеят и запомнят – тази искра ще се разпалва все повече и повече благодарение на срещи като тази, превърнали се в един съвършен урок по родолюбие.

А онзи плам и онази любов, която Апостолът е притежавал, живее в сърцето на всеки един от нас, но в най-чистия си вид тя се среща у децата!