Среща с френския писател Бернар Миние

В рамките на второто издание на „Нощ на четенето“ в България, организирано от Френския културен институт, на 19.01.2024 г. в Аулата на 35. СЕУ „Д. Войников“ се състоя среща на ученици от френските паралелки на
8., 9. и 12. класове с писателя Бернар Миние, носител на наградата „Полар“ за 2011 г. и най-четен автор на трилъри във Франция за 2020 г. На нея присъстваха и г-н Матиас Фавро, аташе по сътрудничеството в областта на френския език, и г-жа Т. Иванова, председател на МО по чужди езици.

Събитието беше организирано от Г. Горунова, учител по френски език на 8г клас и Р. Новкова, учител по френски език на 8д клас. Учениците влязоха в ролята на млади журналисти и зададоха на г-н Миние въпроси, свързани с неговата творческа дейност, избора му да бъде писател и книгите, донесли му международен успех. Те му отправиха и предизвикателство – да импровизира продължението на криминален разказ, откъс от който
прочетоха. Учениците от 8г и 8д класове изненадаха госта, подарявайки му два разказа, написани от тях самите. Г-н Миние не скри задоволството си от езиковите знания на начинаещите в изучаването на френски език, от тяхната креативност и даде автографи.

Срещата премина в приятна атмосфера и приятелски дух: нови познания и мотивация за учениците, удовлетвореност за преподавателите и френските гости.