Отбелязване на годишнината от подписването на Елисейския договор за приятелство между Франция и Германия

Седмицата 18.- 28.01.2024 г. в Германия и Франция е наситена с многобройни граждански и образователни инициативи. Повод за това е годишнината от подписването на Елисейския договор от 1963 г. и на договора от Аахен от 2019 г. Събитието е значимо не само в исторически план – то дава възможност за политическо, културно и икономическо международно сътрудничество, което прави живота ни в нашия общ европейски дом по-сигурен.

Като училище, в което се изучават немски и френски като първи чужд език, 35. СЕУ “Добри Войников” организира събитие, с което отбеляза важността на мира, разбирателството и приятелството между Франция и Германия и постави началото на нова традиция за развиване на отношение към езиковото богатството и към културното разнообразие на двете държави.

Събитието уважиха първият съветник на френския посланик – г-жа Стефани Петибон и първият съветник на немския посланик – г-н Щефан Рьокен. Присъстваха гости и от Френския културен институт, Район Лозенец, РУО – София-град и Училищното настоятелство.

Ученици от деветите класове разказаха за историята и значението на Елисейския договор и рецитираха стихове от Хайнрих Хайне и Гийом Аполинер.

Цялото събитие се проведе на български, френски и немски език. Блестящо се справиха тримата дванайсетокласници в ролята на водещи, като поеха тежката задача да превеждат наживо официалните приветствия на гостите.

Благодарим на всички ученици, включили се в това събитие:

от 9а – Боряна Димитрова, Неда Петкова, Максим Димитров;

от 9б – Ивана Ташева, Кристиян Тодоров, Андреян Панов;

от 9в – Андреа Петрова, Георгия Дикова, Йосип Чолак;

от 9г – Магдалена Тенева, Иглика Иванова, Теодора Златева, Елица Куртева, Милена Янакиева, Рада Христова, Ралица Антонова, Рая Иванова;

от 9д – Йоан Джабиров;

от 12в – Божидар Петров;

от 12г – Адрияна Каменова;

от 12д – Ема Димитрова