Играй за мечтата си! Баскетболният отбор девойки (VIII – X клас) на 35. СЕУ „Добри Войников“ в Макао, Китай

За кампанията:

През 2023 г. отборът по баскетбол девойки VIII – X клас на 35-то СЕУ „Добри Войников“ спечели финалния етап на Ученическите игри в гр. Сливен, с което стана Републикански шампион по баскетбол. Така отборът завоюва право на участие на Световните ученически игри (ISF World Schools Championships), които се провеждат веднъж на всеки две години. Тази година състезанието ще се проведе в град Макао, Китай.

За съжаление финансиране на пътуването и участието в шампионата в Макао не е по силите нито на родителите, нито на училището. Официално писмо от училището можете да видите тук.

Мотивацията:

Тези момичета харесват и правят неща каквито и много други техни връстници. Това, което ги отличава, е готовността им да се трудят и бъдат постоянни в усилията си. За да станат част от 35-то СЕУ, те са получили много високи резултати на Националното Външно Оценяване и са постигнали много висок БАЛ. Отлични ученици, много добре организирани и им остава и време за спорт. Любимият е този с оранжевата топка! Самите те осъзнават, че са много близо до една бленувана мечта. До нещо, което е възможно да се случи само веднъж в живота. Нещото, с което стават и си лягат всеки ден.

Това е една от онези истории, на които никога не би повярвал, ако не се случваше на теб самия. В основата на нещата са едни прекрасни български деца. Те са момичетата от баскетболния отбор (8-10-ти клас) на 35-то Средно езиково училище „Добри Войников“ в София. Тези прекрасни млади хора сътвориха истински подвиг, когато през лятото на 2023 г., на Републиканското първенство в Сливен, безапелационно спечелиха титлата и не оставиха съмнения в превъзходството си. Малко по-късно, докато емоцията все още не беше отшумяла, дойде новината, че по този начин отборът е спечелил правото да представи България на Световните ученически игри, които ще се проведат в Макао, Китай през месец юни. Тези игри се провеждат веднъж на две години – и късметът е изиграл своята роля.” споделя Огнян Аспарухов, преподавател и треньор на отбора.

За какво ще се използват даренията?

Даренията ще се използват за покриване на таксата за участие и дофинансиране на самолетните билети за дванадесет ученици, двама треньори и един съдия, което е минималният изискуем състав, според регламента на Международния форум. Повече информация ще намерите тук.

Офертата за самолетните билети можете да видите тук.

  • Такса участие за целия отбор  – 1800 EUR (3525 лв.) до 20.03.2024 г.
  • Самолетни билети – 15 бр. х 1880 лв. = 28 200 лв.
  • Самоучастие от родителите за аванс за самолетните билети в размер на 5640 лв. вече е преведено. 

Целева сума: 26 085 лв.

Забележки

*Родителите вече са платили аванс по предложението за билети в размер на 5640лв.

**За осъществяване на участието са необходими общо 70 966 лв. Училищното настоятелство е предприело различни активности за набиране на остатъка от сумата: свързват се с различни потенциални корпоративни дарители, организации, които имат отношение към баскетбола за младежи, лични контакти и директно набиране на средства по сметката на Настоятелството.

***Ако се събере по-голяма сума от целевата, даренията ще се използват за покриване на други съпътстващи разходи.

Постижения:

Новата история на баскетбола в 35-то СЕУ започва през 1991 г. Оттогава датират системните занимания с момчета и момичета от 1. до 12. клас. Във всеки ученически баскетболен турнир 35-то СОУ присъства във всички възрастови групи.

  • 30 купи, извоювани в градското първенство на София – турнира „3ти март” („Купата на кмета”)
  • 16 отличия от турнири на Американския колеж в София
  • 14 трофея от Ученическата баскетболна лига
  • 20 призови места в турнира за Купата на швейцарските учители в България
  • Печелена е многократно купа „Кларис” (състезание между езиковите гимназии),Купата на Ректора на ХТМУ, Градските турнири по мини-баскетбол и Купата „ Nestle – Lion”. 
  • Традиционно силно е представянето в Ученическите игри
  • За общо две учебни години 2021/2022 и 2022/2023 баскетболният ни отбор спечели общо 6 златни медала и стана Републикански шампион за девойки.

 

Треньори на отборите са учители по физкултура и спорт в училището. Детайлна информация за отбора можете да намерите тук. 

За Световното училищно първенство:

Световно училищно първенство на ISF (WSC) по баскетбол има дълга и богата история. Тази година ще се проведе в гр. Макао, Китай, то ще бъде 26-то по ред, като първото е проведено през 1973 г. Международното първенство, организирано от Международната федерация по училищни спортове (ISF), има за цел да насърчи културния обмен между младите хора по света, като същевременно подобри техните спортни умения и конкурентоспособност. Повече информация е налична на официалния сайт на ISF. 

Дарения могат да се направят през следната платформа:

https://podkrepi.bg/campaigns/igraj-za-mechtata-si