Денят на числото π

Всяка година на 14 март се отбелязва Денят на числото π. По този случай учениците на 35. СЕУ „Добри Войников“ се включиха в различни творчески дейности, за да отбележат празника.

От пети клас изготвиха цветни табла и постери, а шести клас представяха презентации, свързани с откриването и приложението на числото в съвременния свят. Седмокласниците се включиха с картини, а в един от часовете се проведе и съвместен урок, в който учениците обединиха знанията си по български език и математика. Те се включваха активно в дейностите като отбори, като накрая беше избран и победител.

Девети клас се запознаха с техниката tessellation, която представлява начин да се покрие плътно една повърхност с елементи, без да остават празни пространства между тях. Целта им беше да създадат мозайка от разноцветни букви π . Единадесети и дванадесети клас също се включиха с различни инициативи, свързани с числото. Те направиха проекти чрез векторна графика по повод празника, като отпечатаха и макети на буквата за всеки учител по математика.
Бъдещите абитуриенти изследваха фрактали и снежинката на Кох, като създадоха проекти, в които описаха математическия принцип на тези невероятни елементи, отразиха геометричното им построяване и ги откриха в различни елементи на природата.

За награда учениците получиха тематични баджове и закачливи математически стикери.