Ученически обмен с гимназия „Изолде Курц“, гр. Ройтлинген, Германия – фаза София

От 15 до 22 март 2024 г,. с прекъсване от три години заради пандемията, за девети път успешно се проведе първата фаза на езиковия и културен обмен на наши ученици от 9. клас с ученици от гимназия „Изолде-Курц“ в гр. Ройтлинген, Германия.

След няколкомесечно общуване в социалните мрежи участниците в обмена се запознаха лично и прекараха седем незабравими дни в семействата.

В рамките на обмена учениците и техните ръководители опознаха София, като участваха в рали и направиха презентации на резултатите. Немските ученици се запознаха с кирилицата и с удоволствие работиха по задачите на първия си урок по български език.

Всички, участващи в обмена, бяха приети в посолството на ФРГ от господин Рьокен, зам.-посланик, с когото проведоха двучасов непринуден разговор по теми за значението и важността на дипломацията, както и за професионалния път на един дипломат.

Изключително добре от нашите гости бе прието посещението в гр. Пловдив. Подпомогнати от екскурзовод на немски език, участниците разгледаха забележителностите, а по пътя се запознаха накратко с историята и географията на България, и мястото й в Европа.

За българските ученици обменът е особено полезен, тъй като работният език е немски и те допълват своите познания по езика, научават исторически и географски термини и се запознават с културата, бита и психологията на своите гости от Германия.

Седмицата в България завърши с кулинарен празник, на който участниците представиха и опитаха собственоръчно приготвени български ястия.

С нетърпение очакваме посещението в Ройтлинген!