Културно-образователна седмица във Виена

През март 2024 г. за поредна година ученици от нашето училище участваха в културно-образователна програма, организирана със спомоществователството на Министерството на културата на Австрия. Целта на програмата беше посещение на столицата на Австрия – Виена и запознаване на учениците с най-значимите културно-исторически обекти в града. Програмата се водеше изцяло на немски език и позволи на учениците да приложат наученото в часовете по немски език.

Участниците бяха разделени на три групи, по съответните класове 10 а, 10 б и 10 в. Програмата беше изключително наситена с посещения на музеи, дворци, институции и културни мероприятия. Най-впечатляващи за учениците и учителите бяха музеите на изкуствата, като “Kunsthistorishes Museum”, в който са изложени творби на автори от епохата на Късния Ренесанс в Европа – Петер Брьогел, Албрехт Дюрер и др. Посещението
на музея „Албертина“ разшири представата на учениците за модерното и съвременното изкуство. Те имаха възможността да се насладят на красивите платна и интерпретация на виртуози като Пикасо, Моне, експресионистите Марк Шагал и Егон Шиле и много други бележити художници. Любезните домакини от Министерството на културата бяха осигурили водачи за обиколките на музеите, които старателно поясняваха на учениците смисъла и значението на всяка картина и експонат.

Живописните обиколки по музеите се редуваха с посещения в известните дворци на династията на Хабсбургите, с които Виена е известна по цял свят. Бароковите дворци „Шьонбрун“ и „Белведере“ оставиха незабравими впечатления и спомени у учениците. Увлекателните беседи на нашите водачи ни пренесоха далеч назад в епохите на XVIII – XIX в., запознавайки ни отблизо с живота, навиците и постиженията на аристократите и най-
вече на известните императори Франц Йосиф I и Йосиф II. Множеството запазени експонати в стаите и залите на дворците бяха запазили непокътната историята от онези времена и ни разкриха един свят на блясък, охолство и могъщество, но и развита култура, така характерен за аристократичните фамилии.

Не на последно място организаторите бяха предвидили и посещение на “Ronacher Teather”, където учениците имаха удоволствието да изгледат биографичния мюзикъл „Rock me Amadeus”, посветен на известния от близкото минало австрийски изпълнител Falco.

След една седмица престой си тръгнахме от Виена с голямо чувство на удовлетворение и задоволство, че имахме възможността да се запознаем от близо с културата, езика и историята на Австрия. Разделихме се с „Auf Wiedersehen“, обещавайки си пак да се върнем за още нови знания и истории.

Още снимки и видеа можете да разгледате тук .