Осмо място за баскетболния отбор на 35. СЕУ „Добри Войников“ на световното за ученици в Макао, Китай

Баскетболният отбор за девойки на 35. СЕУ „Добри Войников“ представи изключително достойно нашето училище и България на световното първенство за ученици в Макао (Китай) от 23 юни до 3 юли 2024 година.

Възпитаничките на Деница Григорова, Огнян Аспарухов и Мила Ацева заеха престижното 8-о място в крайното подреждане от общо 17 отбора.

Това класиране е много голямо постижение, защото почти всички отбори в Макао бяха съставени от национални селекции, а не от училищни тимове като нашите момичета.

Отборът на 35. СЕУ „Добри Войников“ стигна до участието си на световното първенство, след като стана републикански шампион в Сливен и за последните две учебни години спечели общо шест златни медала от
различни състезания.

В Макао нашите момичета блеснаха и при представянето на нациите в културния ден на първенството. Три девойки изиграха ръченица, облечени с традиционни носии, а след това цялата българска делегация, включваща и момчетата от ПМГ „Нанчо Попович“ (Шумен), както и голяма част от младежите в залата се хванаха на право хоро.

Спортният директор на ФИБА Европа – Коста Илиев, който беше част от организационния екип на световното за ученици в Макао, специално поздрави нашия отбор за представянето му в турнира.

Искаме да благодарим на ръководството на 35. СЕУ „Добри Войников“, на училищното настоятелство и на всички, които помогнаха тази мечта да стане реалност.