Чудесни новини за всички франкофони

Нашите ученички Калина Лазарова от 9г клас и Рая Хаджипанзова от 12г клас се класираха за националния кръг на олимпиадата по френски език с отлични резултати : 93,75т и 88,5т. Поздравления за тях и техните преподаватели! Поздравления за труда и желанието и на всички останали ученици, които взеха участие в общинския и областния кръг на олимпиадата!

Програма за обмен Ронсар

Щастливи сме да ви съобщим, че ученичката Ема Димитрова от 10д клас е сред избраните от DAREIC (Délégation Académique aux Relations Européennes, Internationales et à la Coopération) и Френския Културен институт участници в едномесечен обмен по програма Ронсар. Програмата предлага реципрочен обмен, който позволява на ученици от цяла България, изучаващи френски език, да посетят френска гимназия и да живеят с френско семейство в продължение на четири седмици, а след това, също за четири седмици, техният френски кореспондент да им гостува в България.

Резултати от първи кръг на конкурс по превод от френски език

В първия кръг (превод на проза) на тазгодишното издание на конкурса, организиран от IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” – Варна, участие взеха 20 ученици от 10г, 10д, 11г, 11д, 12г и 12д класове. Конкурсът е част от националния календар на МОН за изяви по интереси. Участниците имаха за задача да преведат откъс от пътеписа на Никола Бувие „Рибата скорпион“. Според регламента до втори кръг се допускат не повече от петима най-добре представили се участници. Комисия, съставена от преподаватели по френски език и френска литература избра за финалния кръг следните ученици : Рая Хаджипанзова от 12г клас, Магдалена Попова и Йоана Карагеоргиева от 11г клас, Марта Алексиева и Елена Меченова от 11д клас. В този кръг ще участват и учениците, които избраха за превод поемата „Тайната“ от Пиер Реверди. Пожелаваме успех на нашите представители!