С поредица от събития патронният празник на училището ни събра отново заедно

С песни, танци, театър, много забава и още повече усмивки… Така премина тазгодишното честване на патронния празник на нашето скъпо училище.

Най-сетне имахме възможността да почувстваме приятния гъдел на това да бъдем отново заедно, да празнуваме на живо и да отдадем почит, както подобава, на нашия патрон – Добри Войников.

Тържественото събитие всъщност беше поредица от събития, които наситиха целия 23. ноември с разнообразие от преживявания и радостни емоции.

Най-малките ни ученици имаха специалната възможност да отидат на театър. Та нали и самият Добри Войников е дал огромен принос за развитието на българската драматургия! Любознателните деца от I, II, III и IV клас се потопиха в магията на това изкуство, като посетиха представленията „Трите прасенца“ в Театър „Възраждане“ и
„Бяла приказка“ в Учебен театър НАТФИЗ.

Помахахме им за довиждане, когато ги видяхме да се строяват на двора на училището в трепетно очакване да потеглят към театралното приключение. После с усмивка се отправихме към актовата зала на 35. СЕУ, където вече започваше концерта за техните по-големи съученици.

Учениците от прогимназията, както и осмокласниците, бяха потопени в една малко позабравена атмосфера – тази на живия спектакъл. И то такъв, какъвто само ние, от 35. СЕУ „Добри Войников“, можем да организираме. Имаше въздействащи изпълнения на класически музикални инструменти, имаше грандиозни хорови песнопения, имаше „жица“, имаше и танци.

Благодарим на Цветелина Витанова и Мила Ацева, които бяха едни от главните виновници за чудесното настроение, подправено с музика и танци. Благодарим и на самоотвержените водещи – Валери от 7. Б клас и Александра от 7. В клас, както и на всички участници в празничната програма.

Беше вълнуващо, беше наелектризиращо, беше шумно… И, разбира се, нямаше как всеобщата емоция да не се извие в едно кръшно хоро – прекрасен финал на един прекрасен концерт, но не и край на празничния ден.

Събитията продължиха с (не)традиционна програма за нашите гимназисти. Техният критичен ум бе предизвикан с комедията „Криворазбраната цивилизация“, писана от Добри Войников преди повече от 100 години, но все така актуална.

Актовата зала се превърна в „кино“, за да имат възможността учениците да гледат телевизионния мюзикъл на Хачо Бояджиев по едноименната пиеса. Но преди да се насладят на великолепната игра на актьори като Георги Парцалев, Георги Калоянчев и Никола Анастасов, гимназистите видяха на сцената… свои съученици.

Дарина от 9. Г клас и Боян от 9. Д клас разиграха кратък откъс от творбата на големия възрожденец, а специален зрител беше „самият“ Добри Войников (в неговата роля се превъплъти Мартин от 12. Б клас). Той критично наблюдаваше отстрани циЛИвиЛИзованите нрави на своите персонажи и представи пред „благоразумното
разсъждение на знающата наша почтена публика“
идеята, която го е подканила да напише „настоящата комедия „Криворазбраната цивилизация“.

Събитието за гимназистите също имаше грандиозен завършек, но този път публиката беше увлечена във въздействащото изпълнение на Цветомира Тодорова от 11. А клас. Тя развълнува публиката с песента на Паша Христова – „Янтра“.

Не ни остава друго, освен да запазим спомена за този споделен ден и да си пожелаем още по-вълнуващи преживявания догодина, когато ще честваме 190 години от рождението на Добри Войников.