ПЪРВЕНСТВО ПО БАДМИНТОН НА РАЙОН ЛОЗЕНЕЦ

На 1.03.2013 г. се проведе РАЙОННОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БАДМИНТОН НА РАЙОН -ЛОЗЕНЕЦ,
което е част от програмата УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2012-2013г.
35. СОУ участва в трите възрастови групи:
5-7 клас МОМИЧЕТА

ПЪРВО МЯСТО-участие взеха – *** **********, Ния Златева, Славяна Иванова и Емили Иванова;
8-10 клас МОМИЧЕТА

ВТОРО МЯСТО – участие взеха – Мария Делчева, Лора Апостолова, Теодора Петрова и Ванина Устамитева;
8-10 клас МОМЧЕТА – участие взеха – Димитър Янакиев, Никола Апостолов, Радослав Кирилов и Настаси Асенов.

Бадминтонът е ракетен спорт, игран или от двама противникови играча — singles, или от две противникови двойки — doubles, които заемат противоположни половини на правоъгълно игрище, разделено от мрежа. Играчите отбелязват точка, като удрят перце с ракетите си, така че да премине над мрежата и да падне в противниковата част на игрището. Разиграването приключва, когато перцето падне на земята, а то може да бъде удряно само по веднъж от всяка страна преди да премине над мрежата.

Поради зависимостта на полета на перцето от вятър, състезателният бадминтон винаги се играе в зала на закрито. Бадминтон се играе и на открито като развлечение. Бадминтонът е Олимпийски спорт с 5 съревнователни дисциплини: индивидуално (мъже и жени), по двойки (мъже и жени) и смесени двойки, всяка от които се състои от мъж и жена.

На по-високо ниво на игра бадминтонът изисква отлична форма — играчите се нуждаят от добре развито дишане, сила и бързина. Това е също така и техничен спорт, изискващ добра координация между ръка и поглед, както и усъвършенстване на уменията за боравене с ракета.