Франкофония 2015 година

И тази пролет училището ни се включи активно в мероприятията, организирани от Френския институт за Фракфонията. Едно от тях бе „Предизвикателството да четем”. Отборът ни бе сформиран от четири ученици от 10.г  и 10.д клас. От месец октомври до средата на март бяха прочетени четири книги от две френски писателки. Работата бе задълбочена и последователна. Двата класа се запознаха в детайли с произведенията.

Истински празник бе срещата ни с писателките Анаис Сотие и Клер Юбак, която се проведе на 16.03.2015 г. в училището. Зададени бяха много въпроси от страна на учениците. Получи се вълнуващ разговор, който продължи в упражнения по стил в две литературни ателиета.

Не по-малко вдъхновяващо бе самото състезание, което се проведе на 19.03.2015 г. във Френския институт. Явиха се 16 отбора от цялата страна. Участниците ни успешно преодоляха елиминациите и се наредиха сред финалистите. Доволни и обогатени от прочетеното, преосмисленото и съпреживяното, си обещаваме и занапред подобно участие и вдъхновение.