ХХV Международен младежки франкофонски фестивал

От 21. до 27. октомври 2017 г. в град Арад, Румъния се проведе  ХХV Международен театрален фестивал на младите франкофони „Амифран”. Театралната франкофонска трупа на 35. СУ „Добри Войников” „Ле Страпонтен”,  бе поканена за трета поредна година да участва във фестивала, този път със своята последна постановка „Задача с едно неизвестно”  по пиесата на Людмила Разумовская „Скъпа Елена Сергеевна”. Присъстваха близо 400 участници от 9 страни: Германия, България, Канада, Испания, Италия, Полша, Русия, Сърбия и Румъния. Фестивалът бе открит от Посланичката на Франция в Румъния г-жа Мишел Рами и доц. д-р Рени Йотова, директор на франкофонското регионално бюро за Централна и Източна Европа в Букурещ. По случай юбилея, от името на нашето училище бе връчен на г-н Флорин Дидилеску, ръководител на асоциация „Амифран”, специално изработен  за случая плакет.

Представени бяха 22 спектакъла, от които 12 румънски и 10 от гостуващите трупи. Организирани бяха 17 ателиета, които работиха преди обед и преди закриването на фестивала представиха подготвените в тях етюди. Едно от най-интересните ателиета бе анимираното от нашия режисьор Любомир Сапунджиев. Ученикът Камен Златанов от 12д клас участва в конкурса за „Жан Жироду и неговата творба „Троянската  война няма да се състои”  и неговият отбор се класира на второ място.

Ето и мнението на театралните критици и на участниците във фестивала, публикувани във вечерния фестивален вестник „Жирует дьо ла нюи”, за представения от нашата театрална трупа спектакъл:

„Актуална проблематика, задълбочено послание, предадено с безупречна артистична игра, с точна жестикулация, с гласове, които зазвучават в съзнанието ни по време на пиесата. Прекрасен спектакъл! Оригинална сценография, браво на младите българи!”

Успешното ни представяне би било невъзможно без изключително любезната подкрепа от страна на Регионалния франкофонски център в София и лично на г-жа Рени Йотова.