Олимпийски клуб

Щафета около света 2024!

Щафета около света 2024!

Общо 18 училища и университети от цяла България участваха в „Щафета около света 2024“! Ученици и студенти приеха предизвикателството на френския институт заедно да пробягат разстоянието между България и Франция, което изчислено по въздух е общо 1878,89 км.

България получи виртуалната щафета от Бахрейн точно в 9:00 часа и трябваше да я предаде в 10:00 на Германия и Екваториална Гвинея.

Олимпийският клуб на 35. СЕУ „Добри Войников“ организира 28 ученици от 7а клас, които пробягаха 32 обиколки по 350 м и изминаха разстоянието от 11,200 km за един час.

Всичко се предаваше на живо чрез платформата ZOOM, а френският посланик Жоел Мейер се включи за приветствие и даде начало на щафетата.

Няколко часа по късно г-н Матиас Фавро съобщи, че предизвикателството е изпълнено и благодари на всички участници в него. Общото изминато разстояние от всички участници в България е 1917, 01 km.

Благодарим на госпожа Павлина Василева и господин Калоян Крушев за съдействието при организацията на бягането, посветено на Олимпийските игри в Париж.

Да пожелаем успех на нашите спортисти на игрите в Париж 2024 г.!

Мила Ацева

Учениците от 35 СЕУ Добри Войников почетоха паметта на Апостола

Учениците от 35 СЕУ Добри Войников почетоха паметта на Апостола

С факелно шествие, поетичен рецитал, венци и цветя Национална спортна академия отдаде почит към своя патрон – Васил Левски, отбелязвайки 151 години от неговата гибел. Академичната общност, официални гости, ученици и деца се поклониха пред безсмъртния подвиг на Апостола на свободата. Във възпоменателната церемония, предвождана от Студентския съвет на НСА, ректорът проф. Красимир Петков и академичното ръководство поднесоха венец и цветя.


Звън на камбани, факелно шествие и прочувствени стихове припомниха величавото дело на Левски, белязано от саможертвата: „Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си“. С огъня на факлите участниците отправиха призив за осъзнаване и единение с примера и заветите на Васил Левски, със светлината на неговите ценности и идеи, които ние, неговите наследници, сме призвани да помним и следваме, за да има родината ни бъдеще.


Сред официалните гости на събитието бяха кметът на район „Студентски“ Петко Горанов, ректорът на НСА (в периода 2003-2012 г.) проф. Лъчезар Димитров, ректорите на Висшето училище по телекомуникации проф. Миглена Темелкова и на Лесотехническия университет – проф. Иван Илиев, членовете на Съвета на настоятелите Михаил Кръстев, Димитър Дилчев и Елена Атанасова, председателят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева, шесткратната световната шампионка по самбо Мария Оряшкова, директорите на 23 ДГ „Здраве“ – Милена Митова и на 191-во ОУ – Савина Игнатова и др.


В програмата, осъществена от Олимпийския клуб на НСА, участваха деца от 23-та детска градина „Здраве“, както и ученици от няколко столични училища – 191-во ОУ „Отец Паисий“, 35-то СЕУ „Добри Войников“ и Националната финансово-стопанска гимназия, водени от техните учители. Всички те посетиха след честването Образователния и олимпийски център на НСА, където научиха интересни факти за историята на Академията и за спортната слава на страната ни от докторант Ваня Йорданова.

10 години Олимпийски клуб в 35 СЕУ Добри Войников

10 години Олимпийски клуб в 35 СЕУ “Добри Войников“

На 30 март 2023 г., в чест на 100-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет, в Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе научна конференция „Олимпийското движение в
България – традиции и предизвикателствата на бъдещето“.

35 СЕУ „Добри Войников“ беше представено от учителите Мила Ацева, Валентина Пехливанова, Надежда Оцетова, Деница Григорова и ученичките от 12а клас – Мариела Постолова и Силвия Славчева.

На конференцията госпожа Ацева представи своя доклад „10 години Олимпийски клуб в 35 СЕУ „Добри Войников“.

За да ознаменуват паметното събитие, официалните лица и представителите на нашето училище символично засадиха дръвчета в двора пред Ректората на Национална спортна академия като знак за приемственост между поколенията, носители на олимпийските ценности и идеали.

Доклад на г-жа Мила Ацева

Олимпийски известия Брой 4 – Октомври 2022

Олимпийски известия Брой 4 – статия Мила Ацева

Олимпийски известия брой 2 март 2021

Олимпийски известия брой 2 статия Мила Ацева

Олимпийски известия брой 1 януари 2021

Олимпийски известия брой 1 статия Мила Ацева

Щафета около света

Щафета около света

На 14.03.2023 г. ученици от 8 г и 8 д клас и преподавателите М. Ацева, Г. Горунова и Р. Новкова участваха в инициативата на Френския културен институт „Щафета около света“ – 500-метрова обиколка в парковата зона на НДК.

„Виртуално“ щафетата беше получена от Кувейт и Бахрейн, а след това предадена на Норвегия и Нигер. Събитието беше организирано съвместно с Българския олимпийски комитет, Столична община и Фондация „София – столица на спорта“ в рамките на франкофонските празници и за отбелязване на 500 дни до официалното откриване на Олимпиадата в Париж през 2024 г.

Всички участници бяха доволни, че станаха част от този интересен проект. 

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 20230315_203047-461x1024.jpg
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 20230315_203130-1024x461.jpg
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 20230315_203153-1024x461.jpg
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 20230315_202948-461x1024.jpg

Левски в сърцето ми

Левски в сърцето ми

На 17.02.2023 г. с възпоменателна церемония „150 години безсмъртие“ академичната общност на Национална спортна академия отдаде почит към своя патрон – Апостола на свободата Васил Левски.

Ученици от Олимпийското дружество на 35. СЕУ „Добри Войников“ бяха поканени да участват във Факелно шествие, което премина от параклиса в двора на НСА и достигна паметника на Васил Левски, пренасяйки огъня – символ на революционните идеи, с които Апостола е разпалвал сърцата на сподвижниците си и на вечната памет за неговия подвиг.

Нашите ученици Мартин Калчев, Силвия Славчева и Мариела Постолова заедно с малките участници от 23-та детска градина „Здраве“ и учениците от 55-то СУ „Петко Каравелов“ направиха събитието още по-емоционално с изпълнението на прекрасни стихове и песен за Апостола.

Участвахме с най-много представени рисунки, плакати, стихове и есета и в тематичната изложба, където всеки от учениците беше запечатал щрих от личността и величавото дело на Левски.

Ректорът на Национална спортна академия проф. Николай Изов благодари сърдечно на педагозите и участниците за въздействащата програма и ги награди с грамоти. Малките участници и официалните гости имаха възможността да разгледат музейната експозиция в Образователния и олимпийски център. Особено интересни за децата бяха спортните уреди и пособия, а увлекателният разказ на ръководителя на центъра проф. Лозан Митев направи преживяването незабравимо.

Поклон, Апостоле!

Олимпийски клуб

Олимпийски клуб

Олимпийският клуб при 35. СЕУ „Добри Войников“ е първия училищен Олимпийски клуб в България, учреден на 10.10.2013г. Основите поставиха г-жа Мила Ацева – учител по физичиско възпитание и спорт, г-жа Таня Николчева – класен ръководител на III б клас, заедно с г-н Георги Георгиев, член на ръководството на Олимпийски клуб София и баща на Васко – едно от децата в олимпийския клас.

           По много достъпен начин малките ученици се запознаваха с древните олимпийски игри, с делото на швейцарските учители, със съвременните олимпийски игри. Нашите малки олимпийци участваха в проекта „Да на спорта! Не на насилието!” Под ръководството на г-жа Таня Николчева изработиха книжка с нарисувани от тях картички и пожелания за успех на българските спортисти – участници в зимните олимпийски игри в гр. Сочи. Книжката бе изпратена в централата на Българския Олимпийски Комитет, а чрез тях и посланията стигнаха до нашите олимпийци.

          Така започнахме. С малки, но стабилни стъпки поставихме началото на Олимпийското възпитание в нашето училище.

И продължихме в годините. Дейностите, които организира и в които участва Олимпийският клуб в 35. СЕУ стават все повече.

          През 2014 година за активна дейност в областта на Олимпизма и Олимпийското възпитание генералният секретар на Българския Олимпийски комитет г-н Белчо Горанов връчи на Олимпийския клуб на 35-то училище почетен медал.  Взе се решение този медал да бъде преходен и да се връчва на ученик от 11 клас, постигнал високи резултати в спорта, образованието и културата, който в 12 клас има доброволческа кауза, свързана с Олимпийското възпитание на принципа „Връстници обучават връстници”.

          Носители на почетния медал са: Джоана Трашлиева, Дария Найденова, Йоана Илиева, Стаси Шулева, Лилия Хардалиева.

Проект - Изкуството и спортът

Проект  „Изкуството и спортът”

Още от създаването си през 2013г. Олимпийският клуб при 35 СЕУ „Добри Войников” залага в плана за работата си задачи, свързани с насърчаването на творческите възможности и изяви на учениците. Така ние следваме идеите на Кубертен, който още в началото на модерните Олимпийски игри предлага въвеждането на състезания по изкуствата: поезия, литература, скулптура, архитектура и живопис. Поставяйки си тези задачи, ние целяхме да съчетаваме спорта, възпитанието, образованието и изкуството. Чрез проекта „Изкуството и спорта”, по който работим през учебната 2020/2021 година, си поставихме за цел учениците да разберат колко важни са изкуството и спортът за изграждането и възпитанието на младия човек, за неговото физическо развитие и духовно обогатяване.

Дейностите по проекта бяха:

1. Ден на изкуствата, в който учениците рисуваха, пяха, танцуваха.

2. Спортен празник за учениците от 1 до 4 клас.

3. Написване на есе от учениците от 8 до 12 клас на тема „Изкуството и спорта”.

Поради пандемията COVID 19 третата дейност се осъществи по време на дистанционното обучение. В два поредни часа говорихме за изкуството, за спорта и ролята им във формирането на хармонична личност, съчетаваща в себе си физическа красота и богата духовна култура. След това учениците имаха за задача да напишат есе на тема „Изкуството и спортът”. И трите дейности от проекта бяха посрещнати много добре от учениците и ръководството на училището. Масово учениците от 1 до 4 клас участваха в забавните щафетни игри. В Деня на изкуствата се включиха ученици от всички класове. А есетата, написани от учениците, показаха разбирането им за взаимовръзката между изкуството и спорта.  

Проект - Изкуството и спортът - есета на ученици

Станислава Шулева 12а клас, 35 СЕУ „Добри Войников“

Талантът е странно нещо. Той ни отличава от останалите и ни приобщава към тези със същата насоченост в интересите. Без него ние се чувстваме изгубени и сме в непрекъснато търсене на това, което ще ни направи различни, защото точно талантът ни кара да се чувстваме специални. Всеки един от нас притежава нещо, което му позволява да се справя по-добре от други в своето занимание. И когато вече установим своето призвание се слагаме в определена сфера, казвайки, че това е, в което ни бива и не трябва да се отдалечаваме от него. Много често във филмите за гимназисти виждаме моделът, в който спортистите са готините, а хората на изкуството- смотаните. Винаги седящи на различни маси, все едно ако се приближат ще им стане нещо. Подигравайки се едни на други и не виждащи, че единственото, което ги разделя са самите тях. Те са се поставили в определената група, не осъзнавайки, че спорта не може да съществува без изкуството и обратното. Спортът е една красива картина, която чака да бъде видяна с правилните очи. Той не е тепих, на който две сили с различно привличане се срещат. Напротив в спорта има нещо неземно, което се пази само за тези, които могат да го оценят. А къде е изкуството? В таланта? Не, то е точно обратното. В желанието се крие красотата. Няма нищо по-прелестно и блестящо от огъня в очите на човек, който обича това, което прави. Този пламък на амбиция и любов, от който всеки един от нас се зарежда. Виждайки го човек не осъзнава, защо играта му харесва, не разбира какво поспециално има този отбор или играч от другите, но оценява неговото желание. В това се крие тайната на спорта. Той е талантът и тежкия труд на спортиста, но е и също изкуството на желанието, на любовта. И може би всеки един от нас ще открие тази искра в живота си, но спортистът е този, познал чувството, което оставя играта. Той е този, в когото пламъкът на желанието винаги ще грее душата му и ще събира спорта и изкуството в едно. Не е ли изкуството храна за душата? А не се ли чувствате изпълнени с радост след спорт? Тогава каква е разликата?

Филип Лисичков 11в клас, 35 СЕУ „Добри Войников“

Спортът и изкуството ни разкриват пределите на това, на което е способен човек в опитите си да достигне съвършенство. При спорта се задава въпроса: На какво е способен човекът във физическо отношение, а при изкуството – в артистично? Не случайно и двете се практикуват от хиляди години, хората изпитват вътрешна нужда да предизвикват и да изразят себе си. Спортът и изкуствата, макар и да имат своите особености в различните култури, те са нещо, което съществува и не може да бъде спряно от границите между държавите, езиците и поколенията. При всяко изкуство, рисуването да речем, има учебен период, през които минава артистът. В тази част на обучението си, младият художник учи перспектива, композиция, анатомия, щрихи и т.н., и мотивацията в този период е постигане на желано “техническо” ниво. Когато обаче не толкова младият художник се чувства по-сигурен в уменията си, той започва да “играе”, тоест да експериментира и да се опитва да достигне своите предели и тези на изкуството. В много други области, включително и в спорта, не е много по-различно. Атлетът, за да стане по-добър, учи техники, използвани в съответния спорт, след което се опитва да създаде нови и да види докъде може да напрегне своите тяло и дух. Изкуството и спортът са универсални езици, представящи инструмент за изразяване и начин човек да тества и развие своите способности.