Училище посланик на Европейския парламент

Нашето училище кандидатства за

„Училище посланик на Европейския парламент”

Програмата е създадена от Информационното бюро на ЕП в Хага. След успешното й прилагане в Холандия тя преминава в пилотен проект през учебната 2015/2016 год. във Франция, Германия, Ирландия, Полша и Испания. През есента на 2016 год. Програмата е одобрена от Бюрото на ЕП и започва нейното внедряване от всички страни членки.

Тази програма е най-мащабната по рода си платформа, която е насочена към информираността на младите за ЕС – структури, институции. И най-вече за Европейския парламент, европейското гражданство и европейската парламентарна димокрация, за мястото и ролята на България.

За България Програмата стартира през учебната 2016/2017 г. в областите Пернишка, София-област и София – град. Над 40 училища са подали кандидатури за участие. След преглед на мотивационните предложения на всяко училище жури от представители на Информационното бюро на ЕП в България определи 20 училища, които да продължат напред в програмата.

На 24 февруари в дома на Европа се проведе въвеждащо обучение на 40 преподаватели от 20 училища допуснати до работа по програмата. Тя беше представена от д-р Андрей Ковачев, член на Бюрото на Европейския парламент. Медиатори бяха проф. Ингрид Шикова и д-р Красимира Василева. От нашето училище взеха участие Ивайло Душков и Антон Аврамов.

Във всяко училище ще работи екип от старши посланици – учители и младши   посланици – ученици. Най-добре представили се училища, ще получат статут „Училице посланик на ЕП”.

Програмата ще продължи и през следващата 2018 г.

Нашето училище беше одобрено и започнахме работата си в началото на месец март.

Дейностите и събитията свързани с Програмата ще отразяваме съвместно с Виктория Цветанова и Кремена Чаушева от 9.г клас. Под ръковоството на класния си ръководител г-жа Николета Дякова те участват в Клуб ” Журналиститка” и ще дадат гласност на нашите изяви и на страниците на своя сайт www. The Bes of us.

Снимките направени от Виктория показват началото на нашата работа и можете да ги видите на втория етаж на училището.