Успехи на ученици от 35. СЕУ „Добри Войников“ от конкурса по превод на художествен текст от френски език

Националният формат на конкурса на името на Иван Иванов, изтъкнат преводач от френски, италиански, румънски и руски език, се организира от ІV гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“ – Варна в партньорство със Сдружение на преводачите в България, издателство „Колибри“, Френския институт в България, Испанското посолство в България и с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Асоциацията на носителите на Академичните палми в България, Българската секция на Съюза на Франкофонската преса, УН при IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна, РУО-Варна, Община Варна, Националния дворец на децата.

В конкурса, предназначен за ученици от 10, 11 и 12-ти клас на профилираните гимназии с интензивно изучаване на френски и испански език, тази година в превода от френски език се включиха общо 159 ученици, от които 126 превеждаха художествена проза, а 33 – поезия.

Нашата ученичка Магдалена Попова беше класирана на второ място в категория проза.

В категория „поезия“ първа награда не бе присъдена. Втората награда си поделят Михаел Руков от 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София, и Магдалена Попова от 35 СЕУ „Добри Войников“, София. Йоана Кръстева от 35 СЕУ „Добри Войников“ спечели третата награда. Поощрителна награда получи и Стефания Мельова, също от 35 СЕУ „Добри Войников“, София. Присъдена е и една специална награда –  на Магдалена Попова от 35 СЕУ „Добри Войников“ – София за постигнати 2 втори места в конкурса за превод на поезия и на проза от френски език.

Награждаването се извърши с тържествена и елегантна церемония, която се проведе на 27 май 2022 г. в Археологическия музей в град Варна, последвана от беседа, коктейл и специална артистична програма, подготвена от ученици от ІV гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“, Варна. Специални гости на събитието бяха г-н Коста Базитов, заместник-кмет на община Варна, г-жа Димитричка Ганева, главен експерт в Дирекция „Образование и младежки дейности“, г-н Анхел Сантамария Барнола, съветник към Образователния отдел при Посолството на Кралство Испания, г-жа Ива Дикова, аташе по образователно сътрудничество към Френския институт в България, г-н Христо Досев – почетен консул на Кралство Испания във Варна, г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и г-н Иван Георгиев – съосновател и изпълнителен директор на компания Понтика солюшънс ООД и бивш възпитаник на ІV гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“- Варна.

Наградените ученици, техните преподаватели и националното жури бяха сърдечно приветствани от госпожа Веселина Тотева, директор на ІV гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“, госпожа Вяра Любенова, господин Иван Георгиев, госпожа Ива Дикова и г-н Анхел Сантамария Барнола.

Наградите в категория „поезия“ бяха връчени от госпожа Вяра Любенова.

Наградите в категория „проза“ бяха връчени от господин Иван Георгиев.

Специалната награда на името на Иван Иванов бе връчена от госпожа Ива Дикова.

Наградите за превод от испански език бяха връчени от г-н Анхел Сантамария Барнола.

Наградният фонд е осигурен от издателство „Колибри“, Френския институт в България, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Университетска агенция на Франкофонията, Образователния отдел при Посолството на Кралство Испания, Аутсорсинг компания „Pontica Solutions“ AD, „Солвей Соди“ АД, гр. Девня,  България, Veolia Energy Varna, „ДЕЛФИ-ТУРС 2002“  ЕООД.

Честито на победителите и поздравления за техните преподаватели!