Проект „Мостове между училищата“

От 5 до 13 октомври осем наши ученици от 11. и 12. клас участваха за пореден път в проекта SchulBrücke (Мост между училищата) на Националната фондация на Германия, проведен в гр. Саарбрюкен.
В рамките на тези 9 дни те имаха възможност да общуват с младежи от 5 страни – Германия, Франция, Унгария, Италия и Литва, като работен език на събитието беше немски.
Ръководителят на проекта, д-р Фритьоф Райнхард, изнесе лекция на тема „Акценти в европейската история“.
Проведени бяха дискусии по проблеми и актуални въпроси от европейско и световно значение, младежите работиха в уъркшопове и изготвяха презентации, участваха активно в разговори за тяхната визия за бъдещето на Европа.
Участниците имаха възможност да представят училищата и държавите си.
Проектът завърши с връчване на сертификати, имащи висока стойност в немскоезичните страни.
Ето и мнението на една от участничките – Анелия Николова от 12а клас: „Завинаги ще запомня това чудесно преживяване и опит. Този проект ми даде увереност във владеенето ми на немския език, комуникационните и
адаптивните ми способности. Срещна ме с уникални и много мили хора от различни европейски държави. Чрез разговорите ни разбирах все повече интересни неща за техния начин на живот. Благодарение на SchulBrüke обогатих знанията си и представите ми за Германия и за света. По време на работата ни по групи, всеки един от нас имаше възможността да общува с професионалист в областта, от която се интересува. Обсъждахме интересни и полезни теми, свързани с бъдещето на Европа.
На мнение съм, че най-важното нещо, на което те учи този проект е комуникацията, защото и в свободното ти време общуваш на немски език. Бързата адаптация и гъвкавост са качества, които SchulBrüke изгражда в теб. “